Çalışa ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bir kaç yıldır işyerlerine ait iş sağlığı ve güvenliği bilgilerini tek bir kaynakta depolamak istediği biliniyordu. Bunun ilk adımı olarak İSG-KATİP sistemini gösterebiliriz. İş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri yani iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimlerinin işyerleri ile yaptığı sözleşmeler elektronik ortamda düzenlenip takip ediliyordu.
Yine bir kaç yıl önce İSG-KATİP sisteminde yer alan işyeri ziyaretleri bölümü, bakanlığın sadece sözleşmeleri değil yapılan faaliyetleri de takip etmek istediğinin bir ispatıydı. Ancak bu uygulama hayata geçirilmeden kaldırıldı.
13.09.2017 tarihinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı duyuru ile işyerlerinde e-reçete uygulaması da başladı. Henüz tam faaliyete geçmese de sağlık hizmetlerinin takibi için bir adım atılmış oldu.
27.02.2018 tarihinde yapılan duyuru ile İBYS yani İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi çalışmaları resmen başlamış oldu.
İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi hakkında tüm bilgi ve gelişmeleri sistemin web sitesinden takip edebilirsiniz.
İBYS Nedir ?
İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi, işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği konusundaki tüm bilgi ve faaliyetlerinin toplandığı ve değerlendirildiği merkezi bir sistem olarak tanımlanabilir. Bu sistemin amacı işyeri denetimlerinin anlık olarak yapılabilmesine olanak sunmaktır.
İBYS, İSG-KATİP sisteminin aksine e-devlet üzerinden veya web sitesi ile çalışan bir sistem değil. Burada amaç işyerlerinin kendi kullandıkları isg yazılımı ile bakanlığın sistemlerinin iletişim halinde olup bilgi akışı sağlayabilmeleri.
Bu sistemin faaliyete geçmesi ile beraber tüm işyerleri isg faaliyetlerini yazılım üzerinden takip etmek zorunda olacak.
Tavsiye Yazı : İSG-KATİP Nedir ?
İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi Neleri Takip Edecek ?
Sistemin öncelikli olarak hangi konulara ağırlık vereceği yönünde bir açıklama yok. Ancak ÇSGB’nin uzun zamandır yürüttüğü çalışmalar şu 4 ana konuyu anlık olarak izleme üzerinde yoğunlaşıyor. Bunlar;
⇒ Riskler, Risk Değerlendirme.
⇒ Sağlık Hizmetleri
⇒ İşyeri Bilgileri
⇒ Makina ve Ekipmanlar
Bu konulardan İşyeri bilgileri zaten SGK veri bankasında mevcut. İSG profesyonellerinin bilgileri de İSG-KATİP sisteminde mevcut olduğundan işyeri bilgileri konusunda adımlar atılmış durumda.
Sağlık hizmetleri konusunda ilk adım e-reçete sistemi ile atıldı. Yakın zamanda sağlık ve ergonomi ile ilgili diğer konuların da e-nabız sistemi ile faaliyete geçmesi bekleniyor. Mevcut olan laboratuvar bilgi bankası ve Medula sistemi ile zaten sağlık hizmetlerinin büyük bölümü elektronik olarak izlenebiliyor.
Makina ve ekipmanların test ve kontrol sonuçlarının elektronik ortamda izlenmesi amacıyla Ekipnet sistemi de hayata geçirildi.
Yani görüldüğü gibi bir çok konunun elektronik ortamda izlenmesi için gerekli altyapı çalışmalarında büyük ilerleme sağlanmış durumda. İBYS ise tüm bu sistemlerin entegre olarak çalışmasını sağlayacak bir altyapı oluşturmayı amaçlıyor.
Tavsiye Yazı : İşyeri Hekimleri E-Reçete Uygulaması
Bakanlık tarafından yayınlanan eylem planına göre 01.04.2018 tarihinde eğitim kayıtları, 01.06.2018 tarihinde işe giriş ve periyodik muayene kayıtları, 01.09.2018 tarihinde ise tehlike kaynakları ile ilgili bilgiler İBYS sunucularına aktarılmaya başlanacak.
İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi Nasıl Çalışıyor ?
İBYS’nin temelinde işyerlerinin kullandığı yazılım sisteminin bakanlık sunucularına elektronik ortamda bilgi gönderimi var. Bu da her işyerinin bir iş sağlığı ve güvenliği yazılımı kullanmasını gerektiriyor.
Şu anda piyasada çok sayıda iş sağlığı ve güvenliği yazılımı mevcut. Ancak burada en önemli nokta, kullandığınız yazılımın bakanlığın sistemine bilgi gönderebiliyor olması.
ÇSGB, bu yazılımların kendi sunucularına bilgi gönderebilmesi için Web Servis adı verilen ve yazılımların bilgi göndermesini sağlayan kapılar açıyor. Bu sayede yazılım firmaları, yazılımları bu web servislere göre entegre edip bilgi akışını sağlayabiliyorlar.
Örneğin e-reçete sistemi için web servis bulunmaktadır ve yazılımlar bu web servis aracılığı ile e-reçete bilgileri bakanlık sunucularına gönderilebilmektedir.
İSG yazılımları hakkında daha önce bir yazı yayınlamıştım. Bu yazıyı İş Güvenliği Yazılımları linkinden okuyabilirsiniz.
Şu anda doğal olarak İBYS sunucularına bilgi gönderebilen bir yazılım mevcut değil. Ancak mevcut yazılım firmaları bu entegrasyonu hızlı şekilde yapacaklardır.
İşyerleri Neler Yapmalı
İşyerlerinin İBYS’ye bilgi gönderebilmesi için öncelikle teknik olarak altyapılarının buna uygun olması gerekiyor. Bunun için ;
⇒ İSG yazılımı kullanmayan işyerleri entegre olabilen iş sağlığı ve güvenliği yazılımı almalılar.
⇒ İSG yazılımı kullanan işyerleri, yazılım firmalarından yazılımlarının bakanlık sunucularına entegre olmasını istemeliler.
⇒ Tüm OSGB’ler bakanlığa entegre olabilen iş sağlığı ve güvenliği yazılımı almalılar.
⇒ İşyeri hekimleri e-imza sahibi olmalılar.
⇒ İş güvenliği uzmanları e-imza sahibi olmalılar.
⇒ OSGB sorumlu müdürleri e-imza sahibi olmalılar.
Yazılım alanında altyapı oluşturan firmaların, bu yazılımı aktif şekilde kullanacak organizasyonu da yapması şart. Aksi durumda bu tür yazılımlar tam anlamıyla kullanılmadığında işe yaramaz hale gelmektedirler.